Denna seger erbjuder också ett element av katarsis för en klubb som bara har återhämtat sig från sin senaste resa till nationalstadion. Det slutade i ett 1-0 nederlag till ett Dean Windass mål för Hull i 2008 Championship slutspelet och utlöste en nedåtgående bana som bara arresterades vid ankomsten av Cotterill halvvägs genom förra säsongen.
Snygg rekrytering har varit nyckeln till att rätta till det sjunkande skeppet och det var två av Cotterills sommarteckningar som stal showen här. Mark Little, som vann denna trofé med Peterborough förra säsongen, var ett konstant hot från högerbacken (med tonvikt väldigt mycket på vingen) innan han presterade Citys andra och Luke Freeman - en budget David Silva, alla vänster pinn och farlig skurk - orkestrerade affärer från hans position precis bakom de främre två.
billiga fotbollströjor
Den senare öppnade nästan poängen med en spin och fizzing 25-yard enhet efter bara sex minuter som City hotade att överväldiga sina motståndare, och det var inte någon överraskning när de öppnade poängen på kvart-timmen. Marlon Pack svängde i ett hörn, Aden Flint tappade högst, som han vanligtvis gör vid 6ft 6in, och nickade hem sitt 10: e mål för säsongen från nära håll.
Kieran Agard och Aaron Wilbraham slösade bort möjligheter att öka City-fördelen, men som hälften bar på en Walsall-sida som ursprungligen frös med scenskräck - närvaro på 72.315 var den tredje största i Europa i helgen bakom El Clásico och Bayern München - började att tina.